آشنایی با ابزار مخصوص برقراری ارتباط با پایگاه داده
» همانطور که در درس گذشته ( درس اول ) مشاهده نمودید ، یک آشنایی کلی با مفهوم پایگاه داده پیدا کردیم و با اجزا و انواع داده های موجود در یک پایگاه داده Access آشنا شدیم . حال در این درس می خواهیم با ابزارها و کنترلهایی که امکان ایجاد ارتباط ویژوال بیسیک با بانک اطلاعاتی را برای ما فراهم می کنند آشنا شویم .
» دو ابزار یا کنترلی که امکان ایجاد این ارتباط را به ما می دهند عبارتند از :
1-
Data Control : این کنترل که به طور پیشفرض در جعبه ابزار یا Tool Box ویژوال بیسیک وجود دارد یکی از ابزارهای قدرتمند VB در زمینه کار با پایگاه داده است . در واقع این کنترل نماینده پایگاه داده در ویژوال بیسیک است و کارهایی از قبیل مدیریت جداول و اندیکس ها و همچنین ایجاد و حذف جدول و رکورد و جستجو و فیلتر سازی و غیره را به عهده دارد . کارایی این کنترل بسیار گسترده و وسیع است و می تواند بهترین انتخاب برای نوشتن برنامه هایی باشد که قرار است فقط روی یک کامپیوتر به طور مستقل اجرا گردند .تصویر کنترل :
2-
ADO Objects : این کنترل ابزار دیگری برای ایجاد ارتباط با پایگاه داده است و گستردگی کمتری نسبت به Data Control دارد . از این کنترل معمولا برای ایجاد ارتباط سریع و آسان با پایگاه داده استفاده می شود . همچنین این کنترل توانایی برقراری ارتباط با پایگاه داده واقع در مکانی دیگر با استفاده از سیستم شبکه ای را دارد . ولی این کنترل در جعبه ابزار وجود ندارد و باید به آن اضافه گردد که بعدا خود این کنترل به طور کامل توضیح داده خواهد شد .تصویر کنترل
:» برای کار با پایگاه داده فقط ایجاد ارتباط با آن کافی نیست . بلکه ما نیاز داریم که اطلاعات درون جدول ها و رکوردها را مشاهده کنیم و بر روی آنها پردازش انجام دهیم که این کار مستلزم استفاده از ابزارها و کنترل های دیگر است . برای نمونه اگر ما بخواهیم اطلاعات درون یک رکورد که نام یک شخص در آن ذخیره شده است را ببینیم باید آن را توسط یک کنترل که با پیوندی به یکی از کنترل های ایجاد کننده ارتباط با پایگاه داده متصل است به نمایش در آوریم . برای مثال ازکنترل Label استفاده کنیم . حال اگر بخواهیم بر روی این مقدار پردازش هم انجام دهیم باید آن را توسط کنترل Text Box نمایش دهیم چون درون آن را می توانیم ویرایش کنیم.
» برای شروع ما با Data Control کار خواهیم کرد.خصوصیت های مهم شی ء Data Control :
Connect |
این خصوصیت مشخص کننده نوع پایگاه داده که قرار است ارتباط با آن برقرار گردد و به طور پیشفرض Access تعیین شده است. |
DataBaseName |
این خصوصیت مهمترین خصوصیت کنترل Data به شمار می رود که مسیر و نام پایگاه داده را در خود جای می دهد . |
ReadyOnly |
این خاصیت مشخص می کند که آیا پایگاه داده میتواند پردازش شود یا باید هیچ تغییری در آن ثبت نشود . که به طور پیشفرض False یعنی قابل پردازش میباشد . |
RecordSetType |
نوع رکوردست کاری را مشخص می کند که در صورت لزوم توضیح داده خواهدشد . |
DataSource |
این خصوصیت بعد از تکمیل خصوصیت DataBaseName قابل استفاده است و نام جدول ها و بازجست های ( Query ) موجود در پایگاه داده را به صورت لیست کشویی برای ما نمایش می دهد که ما می توانیم یکی از آنها را انتخاب کنیم . |
» نکته اساسی : در واقع مهمترین مشکل ویژوال بیسیک 6 در کار با پایگاه داده Access این است که اگر شما از کنترل Data برای برقراری ارتباط استفاده کنید و فرمت پایگاه داده شما بالاتر از Access 97 باشد یعنی ( 2000 ، XP ، 2003 ) با خطایی مبنی بر عدم پشتیبانی یا شناسایی مواجه خواهید شد . یا به عبارتی شما در صورتی میتوانید از کنترل Data برای برقراری ارتباط با پایگاه داده Access استفاده نمایید که فرمت پایگاه داده شما Access 97 یا همان ( Office 97 ) باشد . برای حل این مشکل چند راه حل وجود دارد :
» راه حل 1 : از کنترل ADO یا Adodc به جای Data استفاده کنید که این کار در بیشتر مواقع نمی تواند به صرفه باشد .
» راه حل 2 : فرمت پایگاه داده شما Access 97 باشد یعنی باید از برنامه Access موجود در Office 97 استفاده کنید که در این صورت مجبور خواهید بود با ویندوز 98 کار کنید . چون XP قادر به پشتیبانیAccess 97 نخواهد بود .
» راه حل 3 : این راه حل بهترین راه حل است ، یعنی استفاده از تکه برنامه ای به نام Service Pack 6 که پس از نصب ویژوال بیسیک6 بر روی کامپیوتر نصب میشود و مشکل را رفع می کند . یعنی شما میتوانید پس از نصب این تکه برنامه از هر کدام از فرمت های پایگاه داده Access در کنترل Data استفاده کنید . ظرفیت فشرده شده این برنامه حدود 26 مگابایت است که شما می توانید از سایت Microsoft دانلود کنید . البته با نرم افزار Download Accelerator Plus می توانید به صورت بخش به بخش این برنامه را دانلود نمایید که به نظر من بهترین روش است .
» پس از دانلود این برنامه برای نصب آن فایل Setupsp6.exe را اجرا نمایید.
» توجه داشته باشید که هنگام نصب این برنامه نباید ویژوال بیسیک شما در حالت اجرا باشد.
»
انشا ء الله در درس بعدی کار خود را با یک مثال ساده دنبال خواهیم کرد .