استفاده از کنترل Data با یک مثال
» اگر به خاطر داشته باشید در درس اول یک پایگاه داده ساده برای نگهداری نام و نام خانوادگی افراد در برنامه Access ایجاد کردیم . حال میخواهیم از همان پایگاه داده برای نمایش روش ایجاد ارتباط با استفاده از کنترل داده یا همان Data Control در یک برنامه ساده استفاده کنیم . مراحل ساخت این برنامه را به صورت زیر آغاز می کنیم :
» باید توجه داشته باشید که میتوان پایگاه داده را به دو صورت دستی و یا کد نویسی در برنامه برای کنترل Data بار کرد که من هر دوی این روش را توضیح خواهم داد . البته استفاده از روش کد نویسی بهتر بوده و مورد تأکید برنامه نویسان است .
» ایجاد یک پروژه جدید : ویژوال بیسیک را اجرا کرده و یک پروژه از نوع استاندارد ایجاد نمایید .فرم اصلی یا Form1 یک را مشاهده می کنید .
» اضافه کردن کنترل داده : برای این کار از جعبه ابزار بر روی کنترل Data دو بار کلیک کنید تا در وسط فرم قرار گیرد و یا آن را انتخاب کرده و بر روی فرم خود بکشید تا بر روی فرم قرار گیرد . البته اندازه و محل قرار گیری این فرم بستگی به سلیقه و نظر برنامه نویس دارد .
» تنظیم خواص DataBaseName و RecordSource : برای این کار خاصیت مربوط به Data1 را با انتخاب پایگاه داده خود تنظیم کنید . برای مثال اگر پایگاه داده شما در C:\Test VB\Test.mdb قرار داشته باشد پس از انتخاب پایگاه داده مورد نظر مقابل خاصیت DataBaseName شما برابر با این آدرس خواهد شد . حال روی خاصیت RecordSource کلیک کنید تا لیست جداول برای شما نمایش داده شود . شما جدول Simple را انتخاب کنید . حال مانند تصویر زیر 3 عدد TextBox روی فرم خود قرار دهید و خاصیت های آنها را به صورت زیر تنظیم کنید :
نام کنترل |
خاصیت DataSource |
خاصیت DataField |
Text1 |
Data1 |
ID |
Text2 |
Data1 |
Name |
Text3 |
Data1 |
Family |
» همانطور که در تصویر می بینید با استفاده از کنترل Label می توانید برچسب مربوط به فیلد خود را برای کاربر نمایش دهید تا کاربر درک درستی از برنامه داشته باشد .
» همانطور که در تصویر دیده می شود خاصیت Enabled مربوط به TextBox فیلد شماره False است یعنی فقط کاربر قادر به دیدن شماره می باشد و نمی تواند آن را تغییر دهد ، این به این دلیل است که این شماره چون از نوع Autonumber در نظر گرفته شده و برنامه به طور خودکار برای هر رکوردی که ایجاد می شود یک شماره تولید می کند پس کاربر حق تغییر آن را نخواهد داشت مگر در شرایطی خاص .
همانگونه که دیدید کارهایی را که شما انجام دادید مانند انتخاب پایگاه داده و تنظیم جدول حالتی دستی یا ویژوال داشت . حال روش استفاده از کد نویسی برای بار کردن پایگاه داده در برنامه :
» برای این کار تقریبا مانند قبل عمل خواهیم کرد با این تفاوت که نه پایگاه داده خود را برای کنترل Data انتخاب خواهیم کرد و نه خاصیت DataField را برای TextBox های خود . بلکه این کار ها را با کد نویسی انجام خواهیم داد.
نکته
: خاصیت DataSource مربوط به TextBox ها را باید در هنگام طراحی تنظیم کنیم . چون امکان تنظیم آن با کد نویسی وجود ندارد .» حال شما در Form_Load برنامه این کد ها را باید بنویسید :
»
بار کردن پایگاه داده : "Data1.DatabaseName = "C:\Test VB\Test.mdb»
تنظیم جدول مورد نظر :"Data1.RecordSource = "Simple
»
تنظیم فیلدها برای TextBox ها : "Text1.DataField = "ID "Text2.DataField = "Name "Text3.DataField = "Family»
کد کامل برنامه :()Private Sub Form_Load
"Data1.DatabaseName = "C:\Test VB\Test.mdb "Data1.RecordSource = "Simple Data1.Refresh "Text1.DataField = "ID "Text2.DataField = "Name "Text3.DataField = "FamilyEnd Sub
» از متد Refresh برای باز سازی پایگاه داده استفاده می شود و یکی از متد های اصلی کنترل Data میباشد .
» این هم برنامه نمونه این درس : دانلود
»
شما پس از دانلود برنامه خوب به تنظیمات کنترل ها دقت کنید و پس از اجرای برنامه این خاصیت ها را از تنظیم خارج کرده و کدهایی را که در Form_Load نوشته شده است را فعال کنید و برنامه را مجددا اجرا نمایید . البته توجه داشته باشید که پوشه برنامه را در ریشه درایو C قرار دهید چون آدرس پایگاه داده C:\Test VB\Test.mdb می باشد .