پنجشنبه يازدهم اسفند 1384 ساعت 16:1

گزارش گیری از پایگاه داده در ویژوال بیسیک

» همانطور که شما عزیزان می دانید گزارشگیری می تواند یکی از ویژگیهایی باشد که یک برنامه پایگاه داده را کاملتر و قابل استفاده تر می کند و کاربران به استفاده از این نوع برنامه ها رغبت بیشتری دارند . یعنی به طور کلی امکان گزارشگیری در یک برنامه از مهمترین ویژگیهای آن است . از گزارشگیری بیشتر در چاپ استفاده می شود و کاربر می تواند قبل از چاپ اطلاعاتی را مشاهده و ارزیابی کند . در این درس من روش ساخت گزارش معمولی با استفاده از امکانات آماده خود ویژوال بیسیک را توضیح خواهم داد ، ولی اکتیوایکس های پیشرفته تری مانند کریستال ریپورت ( Crystal Report ) که توانایی ساخت گزارشهای جالبتر و بهتری را دارند نیز وجود دارند که خود شما باید پیگیر آنها باشید .

» قبل از شروع ساخت گزارش شما باید چند نکته در این مورد یاد بگیرید . در ایجاد یک گزارش معمولی ویژوال بیسیک از از رابط OLE DB برای برقراری ارتباط با پایگاه داده مورد نظر استفاده می کند . برای شروع شما VB خود را باز کرده و یک پروژه استاندارد ایجاد کنید . سپس برای ایجاد رابط از منوی Project گزینه Add Data Environment را انتخاب کنید . با زدن این گزینه فرمی به صورت زیر ایجاد می شود :

 

» همانطور که در تصویر می بینید این فرم از یک لیست درختی تشکیل شده که سر شاخه آن همان نام رابط است . شاخه Connections لیست ارتباطها با پایگاه داده ها را مشخص می کند . مثال Connection1 با یک پایگاه داده مرتبط است و حال این که Connection بعدی که ایجاد میکنید می تواند با یک پایگاه داده دیگر ارتباط برقرار کند . شاخه Commands هم جدول یا جدول های انتخابی از هر پایگاه داده را مشخص میکند که بیشترین کاربرد را دارد . حال به توضیح هر یک از این دو شاخه می پردازیم :

شاخه Connections : همانطور که گفته شد این ابزار یا شی ء پایگاه داده ای را که قرار است از آن گزارش تهیه شود مشخص می کند . برای مثال ما مراحل انتخاب یک پایگاه داده مراحل زیر را دنبال می کنیم :

1 ) روی Connection1 راست کلیک کنید تا منویی باز شود . از این منو گزینه Properties را انتخاب کنید تا دیالوگ Data Link Properties نمایش داده شود . برگه اول این دیالوگ دارای یک لیست است.

2 ) شما از این لیست گزینه Microsoft Jet 4.0 OLE DB Provider را انتخاب کرده و گزینه Next را بزنید تا برگه دوم این دیالوگ نمایش داده شود .

3 ) در این مرحله پایگاه داده مورد نظر خود را انتخاب کنید . برای آگاهی از این که آیا اتصال به درستی انجام گرفته می توانید از دکمه Test Connection استفاده کنید . سپس دکمه OK را برای پایان این مرحله انجام دهید .

با انجام این مراحل ما توسط Connection1 به پایگاه داده مورد نظر خود متصل شدیم . حال زمان استفاده از شی ء Command است . برای ایجاد یک Command برای Connection1 روی Connection1 کلیک راست کرده و گزینه Add Command را بزنید . با این کار Command1 به لیست Command ها اضافه خواهد شد .

شاخه Commands : همانطور که گفته شد شی Command برای مدیریت جدول یا فیلد ها استفاده می شود . برای تنظیم این شی ء مراحل زیر را دنبال می کنیم :

1 ) روی Command1 کلیک راست کرده و گزینه Properties را انتخاب کنید تا دیالوگ زیر نمایش داده شود :

 

در این دیالوگ اصلی ترین قسمت برگه General است که ما باید آن را تکمیل کنیم .

2 ) در برگه General از کشوی DataBase Objects گزینه Table را انتخاب کنید تا در کشوی Object Name نام جدول های موجود در پایگاه داده قرار گیرد و شما جدول مورد نظر خود را انتخاب کنید . حتی شما می توانید با استفاده از دستورات SQL که در قسمت SQL Statement می نویسید جدول مورد نظر خود را انتخاب نمایید .

3 ) سپس دکمه Apply و دکمه Ok را برای تکمیل این قسمت فشار دهید . برگه های دیگر این دیالوگ برای ساخت گزارشهای پیشرفته تر کاربرد دارند که ما از تکمیل این قسمت ها را به خود شما عزیزان واگزار می کنم .

» در این قسمت تنظیمات مربوط به رابط پایگاه داده به پایان رسید . حال برای ایجاد صفحه طراحی گزارش از منوی Project گزینه Add Data Report را انتخاب کنید . یک صفحه طراحی گزارش با جعبه ابزار مخصوص با نام Data Reprot1 در اختیار شما قرار داده می شود . در این قسمت دو روش برای طراحی گزارش وجود دارد :

روش اول این است که خود شما برای هر کدام از فیلدهایی که می خواهید در گزارش قید شوند یک Rpt Text Box و Rpt Lable قرار دهید و خواص هر کدام از آنها را به طور جداگانه تنظیم کنید .

روش دوم این است که فرم رابط یا Data Environment و DataReport1 را به صورت زیر قرار داده و با کشیدن و انداخت هر کدام از فیلد ها و یا کل جدول از فرم رابط بر روی فرم گزارش ، گزارش خود را تنظیم کنید .

مهم ترین قسمت : مهمترین قسمت این بخش مرتبط کردن فرم گزارش با فرم رابط است . برای این کار شما باید خواص DataReport1 یا همان فرم گزارش خود را به صورت زیر تنظیم کنید :

1 ) خاصیت DataSource را برابر با DataEnvironment1 قرار دهید .

2 ) خاصیت DataMember را برابر با Command1 قرار دهید .

حال گزارش شما برای نمایش آماده است . برای این کار شما باید در Form1 خود یک CommandButton قرار داده و کد زیر را در آن بنویسید :

()Private Sub Command1_Click

DataReport1.Show

End Sub

همچنین شما می توانید برای فرم گزارش خود سر برگ یا شماره صفحه و چیز های دیگر قرار دهید . همچنین می توانید برای آن منو طراحی کنید . علت این که من این چنین خلاصه این بخش را آموزش دادم طولانی بودن این بخش و کم بودن وقت بود . شما خودتان می توانید با دقت و تمرین این بخش را به طور کاملتر یاد بگیرید . قربان شما .